De Efteling investeert de komende jaren tientallen miljoenen in uitbreidingen aan de Wereld van de Efteling. Op 7 april rondde de Efteling het eerste grootse project af: Raveleijn, het hart van een sprookjesstad!
Directievoorzitter Bart de Boer noemde Raveleijn in de media een "combinatie van horeca en een middeleeuwse attractie." Een attractie in de traditionele zin des woords krijgt Marerijk er echter niet bij. Raveleijn is een multifunctioneel complex, waarbij front cooking-horeca, een gethematiseerde evenementenlocatie en een flinke hoeveelheid kantoren werden ingericht rond een grote openluchtarena.
In de evenementenlocatie 'Het Wapen van Raveleijn' kunnen evenementen geboekt worden voor zo'n vijfhonderd gasten. Vanaf de gaanderijen van het Middeleeuwse restaurant kan de show door tweehonderd gasten van dichtbij bekeken worden. De arena zelf is bedoeld voor een parkshow en biedt met zes vakken plaats aan zo'n 1000 toeschouwers. Door ondergronds warmte op te slaan kan het zand in de arena in de wintermaanden vorstvrij gehouden worden, iets dat van belang is voor de vele paarden die in de show een belangrijke rol spelen. Het voornemen bestaat om de bankjes op de tribunes eveneens van verwarming te voorzien, zodat de voorstelling ook comfortabel te bezoeken is tijdens de koude Winter Efteling.
Raveleijn is gesitueerd tussen Droomvlucht en Villa Volta en de centrale toren steekt met een hoogte van dertig meter duchtig boven het Ton van de Ven-plein uit. Hoewel bezoekers van het park nog even geduld moeten hebben, verhuisde een groot deel van de kantoren afgelopen herfst alvast naar Raveleijn. De directie en afdelingen als entertainment, communicatie en imagineering verruilden hun werkplekken op het terrein achter Reizenrijk voor de fonkelnieuwe locatie. Raveleijn opende voor bezoekers op 8 april, met een groots opgezette parkshow.
Het verhaal achter Raveleijn
Raveleijn baseert zich op een verhaal waarvoor de Efteling kinderboekenschrijver Paul van Loon in de arm heeft genomen. De vermaarde griezelauteur uit Drunen, de achtertuin van de Efteling, voorziet Raveleijn van een verhalend raamwerk. De climax van het verhaal, het gevecht tussen de ruijters en Drakonicon, vormde de basis voor de parkshow, evenals de twaalfdelige televisieserie, die vanaf februari 2011 werd uitgezonden op RTL4. Later, bij de opening op 7 april, werd het boek van Raveleijn in heel Nederland én in de Efteling verkrijgbaar zijn. Het boek telt 246 pagina's en is voorzien van meerdere illustraties.
"Diep in het bos staat een vervallen stadspoort die al eeuwen toegang geeft tot de machtige stad Raveleijn. Zijn functie is echter vergeten. De op het eerste oog weinig bijzondere stadspoort herbergt een geheim dat alles te maken heeft met de magie van de stad, waar heden en verleden, goed en kwaad, kind en raaf samenkomen. Een stad waar het goede zich nimmer laat kooien."
De legende van Raveleijn draait om het lot van vijf broers en zussen, die zijn opgegroeid in de stad, maar met hun ouders mee moeten verhuizen naar Ravenhorst, een dorpje in het platteland. Ze betrekken een oude herberg, waar vader zich voortaan wil wijden aan het maken van wijn, terwijl moeder één van de kamers inricht als atelier, zodat ze kan schilderen.
De kinderen zitten niet bepaald te wachten op deze verkassing. Zo heeft de oudste zoon een bandje in de stad, en droomt hij van wereldfaam. Hij ziet zijn droom in duigen vallen als hij verplicht wordt om met zijn ouders mee te gaan naar het piepklein dorpje.
De kinderen weten echter niet dat ze het grootste avontuur van hun leven tegemoet gaan!
In het dorpje bevindt zich een oude, ongebruikte stadspoort. Bovenin de poort staat gebeiteld: "Raveleijn, waar Raven Ruiters zullen zijn." Op een dag verleiden raven de kinderen om door deze poort heen te stappen. Dan gebeurt er iets magisch! De kinderen veranderen als bij toverslag in volwassenen en de vogels worden kolossale paarden!
De poort brengt de kinderen in een andere tijd en in een andere wereld: Raveleijn. Raveleijn blijkt te zijn bevolkt door Graffers, merkwaardige, draakachtige wezens die van hout gemaakt zijn, en agressieve wezens die van metaal gemaakt zijn, en nog veel meer. Ze worden gemaakt door de mensen in Raveleijn, die leven als bannelingen in een enclave, en gebukt gaan onder het schrikbewind van graaf Olaf Grafhart. Olaf Grafhart laat de mensen als slaven aan de wezens bouwen, enorme, mytische wezens van staal, ijzer en leer.
Er is een voorspelling in Raveleijn die luidt dat er ooit vijf kinderen naar Raveleijn zullen komen om de stad te bevrijden. De broers en zussen komen erachter dat zíj die kinderen zijn, de Orde van de Raven, die in het geheim geleidt wordt door Halina, de vrouw van Graaf Grafhart. Ze blijken elk te beschikken over een eigen, speciale kracht, gekoppeld aan de elementen metaal, hout, water, aarde en vuur. De kinderen zullen moeten leren deze krachten te beheersen om de graaf te kunnen verslaan, en zo de stad in vrijheid te stellen.
Wanneer ze de krachten beheersen gaan ze op weg naar de stad, onderweg geteisterd door Graffers. Bij de stad worden ze opgewacht door de Wachters van de Graaf, waar de kinderen voor het eerst hun krachten gebruiken tegen de wachters, agressieve wezens en hordes vogels. Uiteindelijk komen ze tegenover Olaf Grafhart te staan, die met zijn meerkoppige Draak zorgt voor een slotgevecht, een strijd op leven of dood.
De serie en campagne
Behalve een parkshow is Raveleijn ook de nieuwste televisieproductie van Efteling Media. Vanaf het najaar van 2010 werd er gewerkt aan twaalf afleveringen, die vanaf 26 februari iedere zaterdag te zien zijn op RTL4. In samenwerking met FourOneMedia, die eerder verantwoordelijk was voor Marjolein en het Slaapzand, produceerde de Efteling in vijftig draaidagen een verfilming van het verhaal, beginnend bij de verhuizing van de familie Woudenberg. De serie werd geregisseerd door Anne van der Linden en het scenario is geschreven door Sander de Regt, die eerder meewerkte aan afleveringen van Sprookjesboom en kinderfilm Foeksia de Mini Heks. De hoofdrollen worden vertolkt door o.a. Babette van Veen als moeder Woudenberg, Hugo Haenen als Olaf Grafhart en jongere acteurs Sebastiaan Wulf en Kimberly Klaver van kinderserie Spangas in de rol van de kinderruiters.
Raveleijn werd voor het grote publiek gepresenteerd via een multimediale campagne die in febrari van start ging. Directievoorzitter Bart de Boer zegt daarover: "Het is voor het eerst dat een Efteling-verhaal zo multimediaal wordt aangepakt. Je kunt het verhaal en de hoofdpersonen van heel dichtbij leren kennen en thuis al de beleving proeven." Via profielenwebsite Hyves.nl en Raveleijn.nl kunnen de kinderen van Raveleijn op de voet gevolgd worden met hun belevenissen rondom de verhuizing en de ontdekking van Raveleijn. Als de kinderen volgens het verhaal in Raveleijn zijn beland, komt de Efteling met een grote online game die vanaf 16 april gratis gespeeld kan worden.
Over de show
Parkshows in de Efteling hadden de afgelopen vijftien jaar zonder uitzondering het karakter van een kleine musical. Van Sprookjesshow tot Tika Is Jarig: op de planken was altijd wel plaats voor dialogen, dans en vooral een heleboel liedjes. Voor wie daarvan houdt zal Raveleijn best even wennen zijn, want in Raveleijn zijn geen ballades vol uithalen of olijke tapdansintermezzo's te vinden. In de arena zullen geen live gezongen liedjes klinken en dialogen zijn schaars. De weinige teksten van de personages zijn vooraf ingesproken. De show is bruusk en stoer en draait volledig om stunts, effecten en heel veel paarden. De Efteling stelde een adviesleeftijd op van 6 jaar en ouder.
Wie de voorstelling van Raveleijn wil bezoeken moet bij één van de drie ticketautomaten aan het Ton van de Ven-plein een gratis ticket halen voor een show op een tijd naar keuze. Wie verzekerd wil zijn van een plekje kan een apart entreebewijs, een Poortpas Piekfijn, aanschaffen met een exclusief kaartje in het gereserveerde gedeelte van de tribune óf moet overnachten in het hotel of Bosrijk.
De show wordt vijf á zes maal per dag opgevoerd en neemt per keer een half uur in beslag. Een half uur voor aanvang van de show openen de poorten van de Stadspoort en druppelen bezoekers arena binnen. Voor aanvang van de show zijn op televisieschermen in de arena beelden met achtergrondinformatie van Raveleijn te zien. Na deze prelude komen Halina en Olaf Grafhart uit de grote poort van Raveleijn en start de voorstelling, die in een tijdsbestek van twintig minuten de sage van Raveleijn verbeeldt - wat eindigt met een slotgevecht, een confrontatie met de akelige draak van Olaf Grafhart. Na de finale drentelen bezoekers weer in de richting van de rest van de Efteling via een nieuw pad achter Villa Volta door.
De voorstelling is tot stand gekomen in samenwerking met productiebedrijf Constant in Beweging, dat eveneens verantwoordelijk was voor het succesvolle Circus Anton Pieck in de Efteling. De cast zal uit zo'n tien acteurs bestaan, in de rollen van onder meer de vijf kinderen, slechterik Olaf Grafhart, zijn vrouw Halima en de blinde Samuël. Daarbovenop wordt nog een aantal paardenbegeleiders aangesteld. En behalve paarden zijn er 5 raven, een uil en een valk te zien in de show. De Efteling nam de casting voor eigen rekening en audities werden in de herfst van 2010 gehouden.
Muziek
Efteling-huiscomponist René Merkelbach is verantwoordelijk voor alle muziek in en rondom de show. Hoewel Raveleijn pas in 2011 opende, kreeg de te bezichtigen stadspoort van Raveleijn alvast een begeleidend melodietje dat werd gespeeld door het Symofnieorkest van Praag. Voor de muziek van de voorstelling heeft René Merkelbach het Brabants Orkest in de arm genomen. Onder leiding van Jan Stulen werd de muziek in Eindhoven opgenomen.
Sander de Bruijn
De creatieve totstandkoming van Raveleijn was in handen van de jonge Sander de Bruijn, die zowel het gebouw zelf als de showelementen en de kostuums voor de voorstelling ontwierp. Raveleijn kan worden beschouwd als het eerste grote project van Sander, na in de afgelopen jaren onder meer verantwoordelijk te zijn geweest voor de inrichting van het Efteling Museum, de restyling van Efteldingen, de parkplattegrond en, na het pensioen van Henny Knoet, Pardoes de Tovernar en Prinses Pardijn. Na Raveleijn ontwierp Sander de Bruijn Hartenhof: een attractie omtrent Pardoes die ten vroegste in 2015 zal openen.