Onze altijd ijverige Pieter bracht de eerste dagen van zijn zomervakantie
grotendeels in de Efteling door (bravo!) en verblijdde ons afgelopen week
al met een zonnig fotoverslag van één van zijn bezoekjes. Waarvoor dank.
Ook ik kuierde na een ellenlange periode van afwezigheid gisteren eindelijk
weer eens door de Efteling en omdat er voor de échte liefhebbers natuurlijk
elke dag allerlei zeer opwindende ontwikkelingen in het park te ontdekken
zijn, bieden we je vandaag gewoon opnieuw zo'n handig puntsgewijs
tripreport.
- De 'jubileumschutting' (nu al rotsvast onderdeel van de fanvocabulaire)
zal één dezer dagen wel voltooid worden, gisteren lag er al een
nieuwsgierigmakende stapel bedrukte platen klaar op een pallet. Spannend,
want wat staat erop? Voorproefje Aquanura? Blits logo voor de feestelijke
zestig jaar-viering? Vonderplasfoto's, van 1950 tot nu? http://documenten.eftelist.nl/data/20110701/jbschutting.jpg
- Voor wie het weten wil: de huidige kaart in restaurant Welkom wordt de
komende maanden gewoon aangehouden; pas in de herfst wordt -ie vernieuwd.
Hiermee komt een einde aan het stramien van vier maal per jaar steeds
andere seizoensgerechten in Welkom. Prima, want dit menu kan gemakkelijk
nog de hele zomer mee. Straks in oktober graag paddestoelen, pompoen en
pasteien.
- Gesproken over horeca: voor het eerst in de historie van Station de Oost
kun je satésaus op je frietjes krijgen! Dat werd verdorie tijd. Al eerder
signaleerden we een dispenser van Remia achter de balie van de Hongerige
Machinist (en daarmee verdween het bijbehorende verzoek uit de ranglijst
van Oog voor Detail), maar gisteren kreeg ik voor het eerst daadwerkelijk
zelf een klodder pindasaus op mijn patatten. Zie foto's voor bewijs. We
wensen onze lieve collega's van Themepark deze zomer smakelijk eten toe. ;) http://documenten.eftelist.nl/data/20110701/saus1.jpg http://documenten.eftelist.nl/data/20110701/saus2.jpg
- En als laatste hapjes-en-drankjesupdate: Het van oorsprong Duitse
Mekkafood heeft sinds eind deze week bij wijze van proef een testkar op het
Dwarrelplein staan. Hiervandaan worden de komende weken turkse pizza's
verkocht, volgens mij precies dezelfde opgewarmde lahmacuns als in de
Brutale Aap, waar ook zo'n beetje het hele diepvriesaanbod van
Mekkafood is. Na Swirls, Unox en heel recent nog Yam Yam To Go trekt de
Efteling hiermee alwéér een zichtbaar externe vreetfranchise het park in.
Blijft het hierbij, of plaveit de horeca-afdeling hiermee stiekem alvast de
weg voor Subway, Burger King en Starbucks? Lange nachten in Bosrijk knappen
wellicht best op van een Triple WHOPPER® maar de nostalgici onder ons
zullen steeds vaker zuchtend mijmeren over de Brabantse koffietafels in het
Café-Restaurant waarover in klassieke Eftelingpublicaties altijd zo lyrisch
werd geschreven. Ik weet nog steeds niet zo wat ik ervan vind. Enerzijds
zijn er elementen binnen de Eftelingse horeca die alleen maar beter kunnen
worden door de inmenging van gevestigde ketens, anderzijds draagt de
Efteling er wel weer mee bij aan de wereldwijde kwaal der middelmatige
eenheidsworst en dat is toch jammer. http://documenten.eftelist.nl/data/20110701/mekkafood.jpg http://documenten.eftelist.nl/data/20110701/turksepizza.jpg
- Wie Oog voor Detail volgt heeft het al kunnen lezen: de lelijke en
hinderlijk veel herrie makende miniatuurcarrousel is momenteel verdwenen
uit z'n vitrine in het Efteling Museum. Ik hoopte natuurlijk al dat een
intelligent personeelslid er gewoon een keer met een voorhamer op had staan
beuken, dus ik was eerlijk gezegd meer dan een beetje teleurgesteld toen ik
er gisteren achter kwam dat het carousselletje alleen maar in reparatie is.
Bah. De dienstdoende medewerkster kwam nog voor het stomme ding op ook door
uitgebreid te vertellen over hoe 'iemand uit Limburg er wel tíén jaar aan
had geknutseld' en 'hoe leuk de kinderen de muziek en de lichtjes vinden'.
Zucht.
- Een meter of honderd verderop wachtte mij een volgende dode mus: na een
korte absentie van welgeteld één dag bleek Hugo van den Loonsche Duynen
met stoel en al teruggekeerd in Villa Volta, met nog precies hetzelfde treurige
masker erop. De geplande re- annex herstyling van Hugo's gezicht schijnt
nog een poosje uitgesteld te zijn, maar waar dat precies mee te maken heeft
weet ik niet. Jammer is het wel.
- Gelukkig was er ook goed nieuws, want, dames en heren: de Efteling heeft
een nieuw golfkarretje! Een stralende Olaf Vugts reed Paul van Loon ermee
rond in het park. Boze tongen beweren weliswaar dat Paul van Loon flink de
pest inheeft over de wijze waarop de parkshow Raveleijn mijlenver afwijkt
van zijn oorspronkelijke verhaal, maar van enige animositeit was gisteren
in elk geval niets te merken. De kinderboekenschrijver voelde zich wellicht
afdoende verwend met dat mooie Eftelingpetje, of anders toch in elk geval
met een rijtoer in de blitse Gem Chrysler E4! Olaf: "De golfkarretjes die we
hadden waren na al die jaren hé-le-maal op. Bovendien: deze nieuwe heeft
een nummerbord, dus we mogen er nu ook mee op de openbare weg!"
Ofwel, vips en zakelijke gasten kunnen voortaan gewoon via de Europalaan
van park naar hotel gechauffeurd worden. Leuk! :) Gefeliciteerd met de
aanschaf, Olaf! http://documenten.eftelist.nl/data/20110701/karretje.jpg
- Al dit enerverende wereldnieuws terzijde: waar ik natuurlijk écht voor
kwam was Polles Keuken. Met een bolletje op de toren werd het
gisterenmiddag het hoogste punt van het restaurant bereikt, wat door de
bouwvakkers ceremonieel werd gevierd middels broodjes kroket, veel
handengeschud en een toespraakje van exploitatiebaas Fons Jurgens, die in
zijn speech zoveel zei als: 'het wordt mooi, alles gaat goed en we liggen
lekker op schema'. Niet alleen de timmerlui en metselaars keken gisteren
met een vrolijke blik naar Polles Keuken; ik ook! Voor het eerst sinds,
laten we zeggen, het Meisje met de Zwavelstokjes gaat het echt weer eens
van 'hoera!' in mijn onderbuik. Polle's Keuken wordt puik, Polles Keuken
wordt tof en Polles Keuken voelt als Efteling! Veel, veel, veel meer nog
dan Raveleijn. Het gebouw van Raveleijn was beslist een heel aardige
aanwinst, maar wat betreft de vormgeving is het helaas niets meer dan een
aandoenlijke poging tot authentiek Piecks, zonder het Pieckse werkelijk te
raken. Met het Rijk der Fantasie (dat trouwens eerst nog een poosje onder
Reizenrijk zal gaan vallen) komt er, met dank aan Sander de Bruijn maar
zeker ook aan Henny Knoet, een smakelijk magische, heerlijk originele en
hartstikke nieuwe stijl in het park - eentje die naadloos aansluit op het
grotere stijlassortiment binnen de Wereld vol Wonderen.
Ik vind het zo opwindend als wat dat ik eindelijk weer eens het gevoel heb
dat iets werkelijk zal gaan slagen in de Efteling. Bij de attractie Hartenhof durf
ik nog niet helemaal te vertrouwen op het lukken van de stijl: de schaal ervan
en de concessies die bij zo'n reusachtige omvang ongetwijfeld zullen moeten
volgen op een begrensd budget doen vrezen dat perfectie hier eigenlijk niet
gehaald kán worden. Polles Keuken echter, is een vrij compact en handelbaar
project dat de potentie heeft om in uitvoering moeiteloos de kwaliteit van
Disneythematisering te halen. Ik heb oprecht hoge verwachtingen, en wie al
wat langer meeleest op Eftelist weet dat dat een unicum is. :) Ik heb er
zin in! http://documenten.eftelist.nl/data/20110701/polle1.jpg http://documenten.eftelist.nl/data/20110701/polle2.jpg http://documenten.eftelist.nl/data/20110701/polle3.jpg http://documenten.eftelist.nl/data/20110701/polle4.jpg