Vorige week werd door een vergunningsaanvraag bij de gemeente Loon op
Zand duidelijk dat de Efteling iets aan het bekokstoven was inzake het
balieverkooppuntje Grootmoeders Keuken, te weten het 'aanpassen van een
kozijn aan de voorzijde'. Goed nieuws! Grootmoeders Keuken (twee van
de vijf sterren op het Wonderlijke WC Web) heeft boven de twee ramen in de
gevel altijd een wat merkwaardig, strak gevormd afdak gehad met
afgeronde hoeken, vreemd afstekend tegen het meer klassieke vooraanzicht
van naastgelegen puntje In de Gelaarsde Kat. Helemaal geen gek idee
om daar eens iets mee te doen natuurlijk!
Hieruit wordt duidelijk dat afscheid genomen gaat worden van het rare
afdak, en ook worden er twee zuilen aan weerszijden van het
uitgifteraam geplaatst, vermoedelijk om het nu erg platte aanzicht wat meer
diepte te geven. Het uitgifteraam zelf wordt breder gemaakt en kan
straks helemaal open. Het kleinere rechterraam verdwijnt in z'n geheel en
in het interieur achter de balie worden twee extra koelkasten
geplaatst.
De verbouwing an sich lijkt weinig impact te hebben, totdat we inzoomen op
het situatieplattegrondje rechtsonder op het blad. Het horecapuntje blijkt
hierop ineens door het leven te gaan als 't Gebraad! Dat klinkt zowaar als
een zeer welkome herthematisering! Adieu Delftsblauw!
De Efteling vertelde ons er vanmiddag het volgende over:
"Het horecapunt krijgt een andere look en feel, minder als verkooppunt en
meer als een slagerij. Het idee hierachter is dat we de echte Hollandse
ambacht willen laten zien, die ook buitenlandse gasten zo moeten ervaren.
Het assortiment blijft voor het grootste deel hetzelfde. De gehaktbal
blijft natuurlijk, maar wordt ambachtelijker."
Het is niet voor het eerst dat dit horecapunt reïncarneert als iets nieuws:
vóór 2002 heette de balieverkoop 'Het Hommeltje' en was er sprake
van een ander kleurenschema, bord en verdere aankleding. In al die jaren
heeft het assortiment achtereenvolgens bestaan uit suikerspinnen &
popcorn, Italiaanse bollen met koud beleg, Italiaanse bollen met warm
vleesbeleg en warme broodjes in verschillende hoedanigheden. We hebben
aan dit horecapunt de afgelopen jaren de klassiekers 'Jubileumbal' en
'Broodje Anton Pieck' te danken, al was het maar vanwege de bedenkelijke
naamgeving ervan. :-) Sinds wanneer het horecapunt überhaupt bestaat is
niet helemaal zeker, Eftepedia rept: "waarschijnlijk is de balie gekomen in
1975, met de komst van Het Witte Paard."
Opnieuw een nieuw leven dus voor dit kleine horecapunt en in elk geval
kudos voor de Efteling wat betreft het afstappen van de slaapverwekkende
naam 'Grootmoeders Keuken'. Zo knus als 't Hommeltje klinkt 't Gebraad
natuurlijk niet, maar een verbetering is het sowieso! De werkzaamheden
beginnen in de week van 7 december aanstaande, en de verwachting is dat
de verbouwing binnen twee weken af te ronden is. Alvast ter afscheid, via
Eftepedia:
Grootmoeders Keuken -> http://efteli.st/mlr
Het Hommeltje -> http://efteli.st/glr