Assepoester werd in 2009 het zesentwintigste sprookje in het Sprookjesbos van de Efteling. Parkenquêtes wezen steeds weer uit dat veel bezoekers dit overbekende sprookje nog misten in het aanbod. Vanuit de gedachte 'beter laat dan nooit', is in mei 2008 begonnen met de bouw van het sprookje aan de rand van het Herautenplein, achter het winkeltje de Kleyne Klaroen. Het ontwerp van het sprookje was in handen van Eftelingontwerper Karel Willemen.
De bouwvergunning voor Assepoester werd verleend op 22 mei 2008. De bouw werd daarna al vlug gestart en op 8 oktober werd het hoogste punt bereikt. Op 1 april 2009 opende het sprookje voor het publiek. Neem voor het verloop van de bouw een kijkje bij de bouwfoto's.
Assepoester in het Sprookjesbos
Het nieuwe sprookje heeft het aanzicht van het Herautenplein aanzienlijk veranderd. Vanaf dit plein slingert een tuinpad naar het grote landhuis waar Assepoester woont. Het gebouwtje bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond is een gaanderij. Hier kunnen de bezoekers door drie kleine vensters naar het tafereel kijken.
Vanaf de gaanderij gluren we naar de keuken van het landhuis. De keuken zit vol met duiven en Pieckse muisjes, en in de schaduw zien we de prins geknield voor Assepoester zitten. Het sprookje wordt door Assepoester verteld, halverwege even onderbroken door de stiefzussen, die Assepoester onzichtbaar van achter een deurtje toeblèren.
Assepoester:
"Het is alweer een poos geleê, maar nooit uit mijn gedachten
Dat wonderen de prins en mij voor even samen brachten
De prins had voor zijn bal genodigd, alle meisjes uit het land
Zo vurig hopend op de ware, die hij vragen kon, haar hand
Mijn stiefzusters, gevoed door hebzucht, waren er als eerste bij
En ik, de huissloof, mocht niet mee; moest poetsen want dát paste mij"
Stiefzussen:
"Assepoester!
Zijn m'n schoenen al gepoetst?
Nee, de mijne!
Eerst de mijne!
De mijne!
Schiet op, luilak!
We gaan naar het bal!
Ja, we gaan naar 't bal, ja, oho, en de prins ook, hohoho!
Jaaaa!"
Assepoester:
"Toen zij reeds naar het bal toe waren huilde ik bitter op moeder's graf
Een jurk van goud en glazen muiltjes waren wat háár goede geest mij gaf
Haar stem, zo hemels, sprak: 'Ga snel, maar bij het schijnsel van de maan
Voor klokslag twaalven moet je vluchten, is het feest voor jou gedaan.'
Ik bezocht het bal gelijk een dame. Hij vroeg mij ten dans, de prins.
Wij werden daar op slag verliefd. Verlegen blozend, enigzins
Toen plotsklaps, de klok sloeg twaalven, de betovering haast voorbij
Ik vluchtte weg van het bal, naar buiten, snel naar huis. Dag, prins van mij!
Al op mijn vlucht verloor ik daar mijn glazen muiltje bij het kasteel
De prins, hij vond het op het bordes, dit magisch, wonderschoon juweel
Door stad en land ging hij op zoek, naar mij, het meisje van zijn dromen
Slechts mij behoort het muiltje toe. Mijn tijd is nu gekomen!"
Tijdens de vertelling zien we de prins Assepoester het muiltje aanpassen, waarna haar onderjurk jurk oplicht als een kerstboompje van tule. In de finale van het sprookje klappen de grote deuren achterin de scène open en ontvouwt zich een helverlicht vergezichtje: het paleis van de prins.
Over de ontwerper
Karel Willemen is sinds 1988 in dienst bij de Efteling - eerst als vakantiemedewerker, daarna als vormgever, nu als ontwerper. Als vormgever werkte hij mee aan de figuren en decors van Droomvlucht en het Volk van Laaf.
Als ontwerper was hij betrokken bij de realisatie van PandaDroom en ontwierp hij onder meer de nieuwe Bobs en nieuwe Pythontreintjes. In 2007 werd de wachtrij van Vogel Rok onder zijn leiding opnieuw gethematiseerd. De grootste bijdrage van Willemen aan het park is de Vliegende Hollander, een attractie waarbij hij als hoofdontwerper de creatieve leiding kreeg.
Assepoester is Karel Willemen's eerste toevoeging aan het Sprookjesbos; een bijzondere opdracht waarbij hij gepoogd heeft zich van zijn meest Eftelingse kant te laten zien.
De bekende petemoei uit Perrault's Cendrillon is niet in het sprookje terug te vinden omdat de Efteling gelukkig heeft gekozen voor een uitvoering die gebaseerd is op de versie van Grimm.
Een verwijzing hiernaar vinden we ook in de tuin van het landhuis: achter het graf van Assepoester's moeder is een hazelaar aangeplant, net als in de oorspronkelijke tekst van Grimm.
De begeleidende soundtrack van het sprookje is gecomponeerd door René Merkelbach, en ingezongen door jongerenkoor YRDV uit Raamsdonksveer.
Sprookjesboom, suite en musical
Hoewel het in het Sprookjesbos tot nu toe aan Assepoester ontbrak was de Efteling de afgelopen jaren al op verschillende manieren met het sprookje bezig. Zo werd in 2008 een torenkamer in het Efteling Hotel omgetoverd tot Assepoestersuite. Een uitgebreid fotoverslag is hier te vinden.
Verder stond in het winterseizoen 2007/2008 de musical Assepoester op de planken in het Theater de Efteling, een productie van de Efteling en V&V Entertainment op basis van de beroemde Rodgers & Hammerstein-musical Cinderella. De Brabantse zangeres Do (Dominique van Hulst) speelde in deze voorstelling de rol van Assepoester.
Ten slotte verscheen Assepoester in september 2007 plotseling in de tweede reeks van de tv-serie Sprookjesboom als nieuwe bewoonster van het Sprookjesbos. Dit had natuurlijk alles te maken met de op handen zijnde musical, getuige ook het veelvuldige gebruik van de door de Geesink Studio ontworpen figuur in de musical-merchandise, maar het zorgde er ook voor dat de geruchten over een nieuwe toevoeging aan het échte Sprookjesbos weer de kop opstaken.
Inmiddels heeft Assepoester haar intrek in het Sprookjesbos genomen én is ze in 2009 als handpop te vinden bij de voorstellingen in het Sprookjesbostheater.