Verslag en fotoserie, geplaatst op 18 oktober 2009
Vijftig jaar, dertien Gijzen en tonnen papiertjes, propjes en andere prullen - de Efteling viert in 2009 voor jong en oud een feestje, want Holle Bolle Gijs is jarig! Een tentoonstelling, een heus Twitteraccount en een partijtje in het park: niemand kan dit jaar om de jubilerende Gijs heen, en hij heeft het verdiend!
Er was eens een koning die met zijn twee ministers vergaderde.
De koning vroeg: 'Beste ministers, wat zijn de problemen deze week?'
'Majesteit,' sprak de eerste minister, 'Ik hoor veel klachten over de troep in de
straten. Overal liggen papiertjes. Daar moeten we echt iets aan doen!'
De historie achter Holle Bolle Gijs wordt in het dit jaar verschenen Sprookjesboek van de Efteling iets romantischer omschreven dan de werkelijke ontstaansgeschiedenis van de papiervretende dikkerd. De reusachtige bezoekersaantallen waarmee de Efteling al in de jaren vijftig te maken kreeg zorgden voor een afvalprobleem waartegen de prullenmandjes van Klein Duimpje niet opgewassen waren. Vermaard technicus Henk Knuijvers knutselde voor het bescheiden bedag van zevenhonderd gulden een interactieve afvalbak in elkaar, die in korte tijd uit zou groeien tot misschien wel de meest iconische figuur van de Efteling - wereldwijd bekend, geliefd en nageaapt.
Vijf decennia later is Holle Bolle Gijs de grote jubilaris van het Eftelingseizoen, met een eigen Twitteraccount, een voortreffelijke tentoonstelling in het Efteling Museum én een verjaardagsfeestje! Op 14 oktober om elf uur telden een Sleutelier en een roedel kleine kinderen bij de oer-Gijs op het Anton Pieckplein af van tien tot nul, om vervolgens aan te vallen op taartjes en limonade. Een ochtend vol slingers en feesthoedjes, en de jongetjes en meisjes met de mooiste tekeningen verdienden een sprookjesboek.
<
Het is prijzenswaardig dat de Efteling dit jaar zoveel aandacht besteedt aan Holle Bolle Gijs. Met name de zorgvuldig samengestelde tentoonstelling in het Efteling Museum laat veel liefde voor de historie van de Efteling in het algemeen, en voor Holle Bolle Gijs in het bijzonder zien. Er is natuurlijk ook ontzettend veel te vertellen over de uit tien Gijzen en drie overige figuren bestaande familie, die zich de afgelopen vijftig jaar door het park heeft verspreid. De tentoonstelling neemt ons mee van Anton Pieck's eerste ontwerp voor een knorrend bosvarken, tot Nijltje in 't Teiltje in de Kleuterhof: de meest recente en meest merkwaardige Gijs-variant.
De tentoonstelling is nog in de Efteling te zien tot en met het einde van het seizoen, en wie zich nog verder wil verdiepen in Holle Bolle Gijs kunnen we aanraden eens een kijkje te nemen in de uitgebreide rubriek op het Wonderlijke WC Web.
Eftelist wenst Holle Bolle Gijs nog vele gelukkige jaren toe. Dank u wel!