Met de bouwstart van de dive coaster in het verschiet verdiept Eftelist zich in kleurgebruik, vormentaal, geluiden en geuren van de West-Europese mijnbouw - de industrie waaraan de nieuwe attractie haar thema ontleent.
De oorsprong van Fata Morgana vind je in de zeven weken in 1937 waarin Anton Pieck dwars door Marokko reisde. Het waren de schetsen die Pieck onderweg maakte en de prachtige prenten die daaruit ontstonden die Ton van de Ven inspireerden tot het ontwerp van de Arabische show. En Ton zelf trok naar Marrakesh om er vrachtwagens vol te proppen met naar kamelen geurende lampen, vazen en lappen om de decors van de attractie mee te vullen. In de aanloop naar De Vliegende Hollander liepen Karel Willemen en Peter Koppelmans over de Bataviawerf met ogen als schoteltjes, omringd door talloze kanonnen om mee te nemen en sloepen om af te mallen... Research, inspiratie opdoen, er zogezegd helemaal induiken – het is onontbeerlijk bij het ontwerpen van een nieuwe attractie.
Mijnbouw in de Efteling
In 2015 opent de Efteling een dive coaster, de eerste B&M van de Benelux. De steenkolenmijnen van weleer vormen het welhaast perfecte thema voor de attractie! Steenkool werd in Zuid-Nederland en België gewonnen vanaf het begin van de vorige eeuw tot aan de sluiting van de laatste mijnen in 1992. De tussenliggende periode biedt een wereld aan inspiratie voor de achtbaan: de hoog oprijzende schachtbokken lijken wel gemáákt om een first drop in te verstoppen, de tijd waarin mijnbouw floreerde biedt stijlelementen die naadloos op de Efteling aansluiten en het gevaar van het diep onder de grond werken was uiteraard een voedingsbodem voor allerhande bijgeloof en legenden.
In de voetsporen van een ontwerper
Een echte Eftelingliefhebber wil natuurlijk goed beslagen ten ijs komen en daarom bezocht de redactie van Eftelist - als waren wij leergierige attractie-ontwerpers - de C-Mine Expeditie in Genk en het Mijnmuseum in Beringen. Een uitgebreid verslag kun je hier lezen!
C-mine expeditie in Genk
Ga op expeditie in de oude luchtgangen en beklim de hoogste schachttoren van België! Luister naar haarscherpe, knalharde geluiden van compressiepompen en mijngasexplosies, hoor je echo weerkaatsen als je in de diepte brult en beleef alle verschillende vormen waarin diverse kunstenaars het mijnverleden hebben gegoten. Een prachtige, gloednieuwe beleving waarin het verleden van de mijn en creativiteit samenkomen.
Mijnmuseum in Beringen
Op twintig minuten rijden van Genk ligt het Mijnmuseum in Beringen: een fascinerend museum met het naastgelegen historisch terrein dat na de sluiting van de schachten in 1989 nog volkomen intact is gebleven. Let op: de historische gebouwen zijn enkel te bezoeken in groepsverband of sluit je aan op één van de Mijnzondagen. Elke eerste en derde zondag van de maand (tot en met oktober) kun je je urenlang laten rondleiden door mysterieuze en indrukwekkende ruimtes als de badzaal, de lampenzaal en de historische elekticiteitscentrale. Bekijk de boogdoorgangen, voel aan de geglazuurde tegeltjes en maak een schokkerig ritje in een écht mijntreintje. En vergeet het altaartje van Heilige Barbara niet: beschermheilige van de mijnwerkers!