Op 7 april 2011 was het eindelijk zo ver: Raveleijn werd officieel geopend. Raveleijn is zowel een nieuw kantoorcomplex voor de Efteling als een middeleeuwse arena waarin de nieuwe parkshow vanaf nu meermaals per dag wordt opgevoerd. Ook herbergt het immense bouwwerk een grote nieuwe horecagehelegenheid: het Wapen van Raveleijn.
Zoals het de presentatie van iets nieuws in de Efteling betaamt had Raveleijn in de dagen voorafgaand aan de première al een aantal soft openings gehad. De eerste voorstelling vond op maandag 4 april plaats onder de toeziende ogen van enkele honderden abonnementhouders, die van de Efteling een kijkje mochten nemen bij de try-outs van de show. Vier dagen en heel wat proefvoorstellingen later werd de arena officieel geopend.
Raveleijn werd officieel geopend
Alle burgemeesters van Nederland waren door de Efteling uitgenodigd om gezamelijk het lintje te komen doorknippen in de magische stad Raveleijn.
Opening
Flink wat burgemeesters bleken te lokken met elk honderd vrijkaartjes voor de Efteling; ruim tweehonderd ambtskettingen glinsterden donderdagmiddag in het lentezonnetje. Om het publiek alvast wat in de stemming te laten komen kweelden Alma Nieto en Jeroen Pfaff vanaf een podium allereerst de Eftelingse oorwurm 'Betovering' de arena in, bijgestaan door een stuiterend rappertje.Directievoorzitter Bart de Boer, die zichzelf voor de gelegenheid had benoemd tot burgervader van Raveleijn, hield vervolgens een langdurige promotionele babbel over de jongste ontwikkelingen binnen de Efteling, terwijl op de televisieschermen in de tribune fragmenten werden getoond van Sprookjesboom, de Schatkamer, Marjolein en het Geheim van het Slaapzand en Joris en de Draak. Het bleef gelukkig niet bij louter reclamespotjes - er was eveneens een nieuwsgierigmakend voorproefje te beluisteren van Droomvlucht de Musical: de aankomende voorstelling in Theater de Efteling. Enkele spelers uit het creatieve team achter Raveleijn mochten vervolgens elk nog even opstaan om applaus in ontvangst nemen, waarna er op de zoete klanken van 'Sprookjes bestaan' tot besluit nog een ererondje in de arena werd gelopen door Sprookjesbosbewoners, Sleuteliers, Grobbebollen en Zandkabouters. Tijd voor de show!
Officiële opening Raveleijn
Parkshow
Tien verschillende acteurs uit heel Europa, vijf paarden, evenzoveel raven plus een uil en een valk doen vanaf nu enkele keren per dag hun kunstjes in de arena. De twintig minuten durende parkshow is een opvoering van de apotheose van het door Paul van Loon bedachte verhaal achter Raveleijn, waarbij vijf in ruiters betoverde kinderen elk met hun eigen wapen ten strijde trekken tegen Draconicon: de meerkoppige mechanische draak van slechterik Olaf Grafhart.
Muziekfragmenten
Buiten ruiters en booswicht houden zich nog enkele andere personages op in de arena: de blinde Samuel, zijn dochter Samira, en Halina: de vrouw van Grafhart. Er wordt in de voorstelling niet gesproken en er zijn geen liedjes. De show bestaat voornamelijk uit een aansluitende reeks aanvallen van de ruiters op de draak en vice versa, waarbij de gevechten bestaan uit effecten: vuurspugen, waterstralen en opspattend zand. Zonder enige voorkennis aangaande het verhaal zal het voor een argeloze toeschouwer ongetwijfeld behoorlijk lastig zijn om enig benul te krijgen van wat er zoal in de arena gebeurt, al is dat beslist niet alleen te wijten aan de zeer summiere introductie die de bezoeker momenteel krijgt voorgeschoteld. Er lijkt in dit stadium nog veel behoefte te zijn aan een strakkere regie, meer spektakel en vooral een coherente opbouw. Want meer dan een simpel 'vijf koene ridders tegen de draak van de schurk' hoeft een dergelijke show eigenlijk niet te zijn, maar zoiets moet dan wél heel wat meeslepender en vooral nog flink wat duidelijker worden overgebracht. De voorstelling mag dan vandaag in première zijn gegaan: áf is de show nog lang niet en het wordt interessant om te zien hoe Raveleijn zich de komende tijd nog verder zal gaan ontwikkelen.